dinsdag 30 juni 2015

Hét plaatje

Iedereen heeft een plaatje in zijn hoofd, een idee over 'hoe het moet' of 'hoe het gaat zijn'. Dat plaatje wordt gevormd door je opvoeding, je genen pakketje, wie en wat er op je pad komt.

Plaatjes zijn fijn en soms niet. Het kan je richting geven in het leven. Als je een helder plaatje hebt en je leven ontvouwd zich volgens het pad in je hoofd dan is dat prettig. Het plaatje klopt.
Maar bij hoeveel mensen klopt de werkelijkheid niet met het plaatje? En wat dan? Het vasthouden van een plaatje maakt het lastig als de dingen anders gaan dan gedacht. Het loslaten van een plaatje is niet makkelijk.

Het plaatje wat je had gevormd lijkt niet te matchen met de realiteit. Je kunt hiervoor meerdere oplossingen bedenken, bijvoorbeeld;

  • Je past je werkelijkheid aan en zorgt dat het weer gaat kloppen met je plaatje. Dit levert vaak veel praktische geregel op en je kunt daarbij niet altijd op de medewerking van je omgeving rekenen (aangezien mensen over het algemeen niet zo van verandering houden...).
  • Of je past je plaatje in je hoofd aan en dan klopt het weer.

Volgens mij is het makkelijker om je plaatje in je hoofd aan te passen dan de werkelijkheid. Hiermee wil ik niet suggereren dat je geen invloed hebt op de werkelijkheid, de wereld om je heen. Dat heb je wel degelijk! Maar sommige paden en plannen ontvouwen zich ('overkomen je' klinkt minder fijn) .... Het komt niet overeen met je plaatje. Dus het wringt!

Dit is volgens mij het moment dat je het plaatje in je hoofd over hoe het 'allemaal zou moeten' aan kan passen. Okay, dit is inderdaad iets makkelijker gezegd dan gedaan. Ik merk dat het bij mij altijd helpt om in gesprek te gaan met verschillende mensen met verschillende visies (lees: waarheden) en levensstijlen. Daardoor vergroot ik mijn wereld. Ik onderzoek in gesprek wat voor mij misschien meer passend is dan het 'oude' plaatje.

Nu is het zo dat als ik mijn plaatje aanpas, ik iets aan de totale puzzel verander. Dan volgt er meer onderzoek (gesprek) en gepuzzel. Blijkt mijn leven een soort Gaastra puzzel te zijn...!


Gelukkig hou ik wel van spelen met gedachten ;) 

woensdag 10 juni 2015

Astrid Lindgren gevoel

Vandaag had ik een 'Astrid Lindgren gevoel'. 

Onze kersenboom is van een boom met prachtig roze bloesem veranderd in boom vol fruit. Ook de vogels hebben ons geheim in de achtertuin ontdekt dus nu is het moment: zij of wij. Zij prikken in de kers en als het niet bevalt hebben wij een kers met een duts. Of wij plukken ze iets aan de vroege kant en dan hebben wij de kersen! Even googlen leverde ons de informatie op dat we de trotse bezitters zijn van een 'Spaanse kers' en veel roder dan wat ze nu zijn worden ze niet.


Plukken dus.

Ook voor het eerst in mijn leven! Een laddertje en een bakje, wiebelend op de ladder voelde ik mij een meisje uit een boek van Astrid Lindgren. Ik weet niet precies of ze ooit schreef over fruit plukken maar ik weet zeker dat het zomaar in een boek gekund had. 

Het is een lekker gevoel. Een gevoel van de zomer, tijd voor alles en het mooiste van de natuur om je heen. Plukkerdepluk. Ruby hielp mee en ontpopte zich tot opper-ont-takker. Ze haalde de steeltjes van de kersen af. Geen idee of dat een goed idee is maar: who cares? Het was gezellig in onze ieniemienie boomgaard. 

Morgen weer wat plukken. Kersen én huis-tuin-keuken-geluk. 




dinsdag 9 juni 2015

Eerste keer

Voor alles is een eerste keer. Ook voor het starten van een blog. In gedachten al zo vaak gedaan maar nog nooit in het écht.

Wat kan je hier verwachten? Wat mij betreft van alles. Ik ga zelf mijn ideeën en gedachten opschrijven maar ook die van anderen hier plaatsen. Dus heb je zelf wat geschreven wat je wel wereldkundig wil maken? Kom maar door!


Wie ben ik?

Als je op mijn persoonlijke facebook pagina kijkt leer je mij voor een deel kennen.  Op deze facebook pagina en op deze site vind je terug wat mijn passie & werk is. 

Lees mee en je ontdekt wie ik ben en wat ik belangrijk vind in het leven. Spelen met gedachten is dus een weergave van mijn gedachten maar zeer zeker ook die van anderen. Niet alles wat in deze blog staat komt dus uit mijn hoofd. Soms is het een weergave van gedachten van anderen, waar ik dan mee speel. Wees gerust: alle beschreven personen zijn fictief! Het gaat niet over jou...maar het kan wel zijn dat je jezelf er in herkent. Dat is alleen maar leuk en fijn!


Veel leesplezier hier!