vrijdag 11 november 2016

Lief leven

Ik schreef dit enkele maanden geleden....

Lief leven, wat heb ik je lief.
Het is al even geleden dat ik schreef maar ik heb niet minder geleefd of lief gehad.

Ik heb de afgelopen maanden mooie pieken gekend en ook (diepe) dalen. Toch is het leven er niet minder mooi door. Integendeel. Ik zeg het vaak en zal het wellicht mijn hele leven blijven zeggen: liever wat 'gedoe' af en toe dan een saai leven. Ik begrijp dat sommige mensen er moe van worden. Ik merk ook dat anderen geïnspireerd raken.

Ik probeer mezelf te zijn.
Hoe beter ik mezelf ken hoe makkelijker dat gaat. Steeds weer ben ik nieuwsgierig naar wie ik ben, wat ik doe en waarom ik iets doe. Dit is een heel gezoek. Maar als ik stop met zoeken kan ik vinden. Ik vind mezelf in alles wat ik doe, denk, vind en voel.

Dat ben ik. Hier ben ik!

Ik leef. Ik leef het leven zoals ik het leef. Het schijnt precies goed te zijn zoals ik het doe. Ik schijn de enige te zijn die mijn leven zo goed kan leven zoals ik het doe.

Ik heb gevonden. Ik ben niet af. Ik ben niet klaar. Ik ben wel precies op het juiste punt in mijn leven waar ik zou moeten zijn. Niemand anders kan dit doen zoals ik het doe dus dan doe ik het maar!



vrijdag 12 februari 2016

Het laat zich niet vangen

Ik kreeg gisteren een prachtig compliment van een lieve collega, die ik héél hoog heb zitten. Ze zei: "jij voelt intuïtief aan wat kinderen nodig hebben, het is niet bedacht".

Ook ik ben opgegroeid in de wereld waarin cijfertjes uitdrukken hoe goed je in iets bent. Maar 'intuïtief weten wat kinderen nodig hebben', daar bestaat geen diploma voor.
Ik heb mij laten vormen door het beeld dat cijfers en diploma's het bewijs zijn of je geslaagd bent of niet. Maar ik BEN niet diegene met of zonder diploma. Ik ben wie ik ben, zonder wat de maatschappij daar aan toegevoegd heeft in de loop van mijn leven. Ik zie talenten bij kinderen en ouders. Ik zie de kracht van iemand. Maar als het over mijzelf gaat slaat onzekerheid en zelfkritiek snel toe. Toch slaat deze opmerking de spijker op 'eigenlijk weet ik het wel' zijn kop. Ik weet dat ik iets goed doe maar dat 'iets' laat zich niet vangen.

Als ik naar de afbeelding van de druppel kijk dan is het als volgt: dat wat boven het water oppervlak zichtbaar is, zien we allemaal . Ik lijk te 'zien' (het is niet zichtbaar) wat er onder het oppervlak gebeurd en probeer daar woorden aan te geven en/of naar te handelen.

Wanneer ik lekker in mijn vel zit kan ik open staan voor anderen zonder mezelf te verliezen. Ik zie, voel en merk dat iemand ergens mee zit. Thuis zeg ik vaak 'haal die ziel onder je arm vandaan' waarmee het gesprek geopend is. Hiermee laat ik horen dat ik de ander zie, ook met dat wat moeilijk is. Mijn valkuil is dat ik invul wat er speelt bij de ander. Natuurlijk weet ik dat vaak wel als het gaat om de lieve mensen met wie ik huis. Maar wanneer ik niet invul voor de ander kan ik beter luisteren naar wat de ánder denkt dat er speelt. Samen onderzoeken, fine tunen, wat er is. Bij (onze) kinderen is het vaak wel handig om te benoemen wat ik denk dat er speelt omdat zij steeds nieuwe ervaringen opdoen in het leven en voor deze ervaringen en bijbehorende gevoelens vaak nog geen taal hebben. Meestal werkt dit goed en is het 'raak'. Of het 'raak' is dat voel je. Ook in mijn werk voel ik of het klopt. Ik voel de sfeer in de ruimte, tussen mij en de ander, veranderen. Alsof er andere muziek afgespeeld wordt, alsof de muziek ineens stopt, alsof er een andere wind door de kamer waait. Er gebeurt 'iets'. Daar naar handelen vraagt soms wel om een portie moed en lef want ik kan er ook een keer naast zitten en ook dat mag er zijn.

Zonder mezelf te verliezen, schrijf ik hierboven. Dat is niet eenvoudig. Als ik opmerk dat er iets speelt bij iemand anders dan hoef ik daar niet persé iets mee. Het is van de ander. Als ik niet alert ben dan reageer ik zonder dat ik bij mezelf check of ik er iets mee kan of wil. Want iets aanvoelen maakt niet dat ik verplicht ben om er iets mee te doen. Door dit check moment kan ik beslissen of ik er op in ga en heb ik duidelijk dat het niet van mijzelf is maar van de ander.
Dus ja, het is een talent om aan te voelen wat kinderen (anderen) nodig hebben maar wat valt mij nu op als ik het bovenstaande terug lees....? Het gaat vooral over 'de ander'.... En zien wat een ander nodig heeft ...dat kan ik eigenlijk alleen als ik ook 'weet' wat ik nodig heb!

Wie goed voor zichzelf zorgt, is een geschenk voor de ander!

donderdag 28 januari 2016

Bescherming

Ken je dat liedje van Claudia de Breij (link:) Hand op het hout ? Mijn schoonzusje wees mij erop. Zo mooi!

Natuurlijk wil je als moeder niets liever dan dat je grut gezond en gelukkig groot wordt.
Ik weet ook dat ze groei en speel ruimte nodig hebben. Dat ze niet groeien van altijd zoveel mogelijk bescherming bieden, dat ze daar niet sterker van worden. Kinderen groeien niet als je er bovenop zit.

Daarom is opvoeden steeds balanceren tussen het huidige moment en het grotere geheel. Als ik kies voor het huidige moment kan ik besluiten dat ik iets nog te spannend of te eng vind voor de meiden. Als ik het afzet tegen het grotere geheel kan ik besluiten dat het juist handig is dat ze nu oefenen met 'grote' stappen nemen. Dit probeer ik zo goed mogelijk af te stemmen op wie van de twee ik voor mij heb. Want onze twee meiden zijn allebei prachtig. Maar ook verschillend. Verschillend in wie ze zijn, in wie zij denken dat ze zijn, in wie ze willen worden etc. Ik stem af, voeg in. Of voeg uit omdat ze mij niet nodig hebben in het moment maar erna. Loslaten en laten gaan. Laten gaan in vertrouwen. Tegen een van de meiden zei ik pas eerlijk: ik vind het een spannende grote stap, maar als jij denkt dat jij het kan, dan kan je het ook. Ik zet dus 'mijn bang' opzij om haar te laten groeien. Ik ben eerlijk over mijn gevoel omdat ze toch wel aanvoelt wat mij doet twijfelen. En ze mogen leren dat wat ze voelen, heel vaak een hele goede richtingaanwijzer is. Na de grote stap komt ze trots terug en gloeien we samen na! Net als vroeger...toen ze leerde lopen, fietsen en....

Ja, ik wil jullie beschermen tegen de nare dingen van de wereld. Maar nog veel liever wil ik jullie mee geven dat de wereld een hele mooie plek is met veel mooie mensen. Ik wil jullie meegeven dat je op jezelf mag vertrouwen. Ik wil jullie laten weten hoe de wereld in elkaar zit en jullie er niet bang voor maken. Ik wil dat jullie op je innerlijke kompas durven te vertrouwen.

En dan hoop ik net als Claudia, dat jullie ook sterk genoeg zijn om te leven met de vauten die we ook hebben gemaakt.